Søgning - indtast sætning eller del af ord

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

#History

Polen

#Poland Rejser til Polen De første resultater i søgemaskiner når du søger efter grunde til at besøge Polen giver dig mange gange det modsatte – grunde...

Polens historie video

Historie kort fortalt

Polen har været beboet siden stenalderen hvor slaviske stammer etablerede bosættelser og blev fulgt af kelterne, germanske stammer og baltere. Mens de er usikre på den nøjagtige dato, hvor slaverne kom til det, der nu er Polen, vurderer historikere, at det var et sted mellem det 5.-8. århundrede.

Kristendommen kom til landet i midten af ​​det 10. århundrede. I slutningen af ​​århundredet var mange af Polens moderne grænser etableret, selvom disse grænser ville være meget omstridte i senere år. På trods af at den nordlige del af landet kom under germansk militær kontrol i det 13. århundrede, blev den polske krone genoprettet i 1320, og landet blev samlet igen. I løbet af denne tid oplevede Polen stor fremgang og vækst med flere nye byer bygget. I 1364 blev et af verdens ældste universiteter etableret i Krakow, landets kongelige hovedstad. Det polske riges magt fortsatte med at blomstre langt ind i det 16. århundrede. Polens kultur opstod solidt i løbet af denne tid, og den er kendt som den polske renæssance eller guldalderen.

Det 17. århundrede var vidne til mange udenlandske angribere, der delte landet op imellem sig. Dette, kombineret med oprør rettet mod utilfredsstillende regeringer, betød urolige tider for Polen. Rusland var en nøglespiller i invasionerne af Polen og blev mere magtfulde i det 18. århundrede. Som et resultat, bøjede russiske zarer deres magt og blev dukketeater i Polen. Et fald i polsk magt muliggjorde en magtforøgelse mellem Rusland, Preussen og Østrig, som tvang Polens deling tre gange på kun 23 år.

Sådanne opdelinger kan have elimineret Polens grænser, men dets kultur fortsatte som et resultat af hemmelige nationalistiske partier. Selvom Wienerkongressen i 1815 etablerede Kongeriget Polen, var det russiske greb over landet stadig stærkt. Da krigen brød ud i 1914, var der ingen formel polsk stat og som sådan ingen polsk hær. Mange kampe fandt sted i Polen, og landet led et stort tab af menneskeliv. Den 11. november 1918 tog marskal Józef Pilsudski kontrol over Warszawa og erklærede polsk suverænitet.

Versailles-traktaten gav noget territorium til Polen, men landet var stadig i økonomisk og finansiel ruin efter Første Verdenskrig. I løbet af 1930’erne underskrev Polen ikke-angrebspagter med Sovjetunionen og Tyskland. På trods af disse pagter var Anden Verdenskrig vidne til et massivt angreb på Polen i de tidlige stadier af krigen. Det polske folk gjorde modstand, men var ingen match for tyskerne og Hitler, der ønskede at udrydde befolkningen. Mange polske folk blev sendt til lejre; andre blev henrettet. En af de mest berygtede tyske koncentrations- og henrettelseslejre, Auschwitz, blev bygget i Polen. Ligesom i Første Verdenskrig var der landsdækkende modstand i Polen, men i slutningen af ​​Anden Verdenskrig blev byer og landet som helhed lagt i ruiner.

Polen kom under sovjetisk styre efter krigen, men den fanatisme, som Stalin håbede at etablere der, forsvandt efter hans død. Årtierne efter krigen var præget af økonomisk krise og strejker. Gdańsk-aftalen fra 1980 tvang Polens førende parti til at acceptere kravene fra strejkende, mens arbejderne gik med til at anerkende partiets magt. Heraf kom grundlaget for Solidaritet, en landsdækkende uafhængig fagforening. Solidaritet blev hurtigt en kraft at regne med, til stor frustration for regeringen, der besluttede at ignorere mange af Solidaritets forslag.

I december 1981 blev der indført krigsret, og Solidaritet blev suspenderet. Strejker blev forbudt, ligesom offentlige forsamlinger. Mange mennesker blev interneret, og der skulle gå næsten fire år, før politiske fanger blev befriet. Da Gorbatjov blev valgt i Sovjetunionen, var tanken om reform i Østeuropa ikke længere sådan en fremmed idé. Der var et skift til et frit marked i 1990, men økonomien var stadig i problemer.

Med valget af Aleksander Kwaśniewski i 1990’erne kom der mange ændringer for Polen. Landet fik NATO-medlemskab i 1999 og blev en del af Den Europæiske Union i 2004.

Godt at vide

Her kan du finde links til ting de er godt at vide på ferien

Blåt sygesikringskort i Polen

Polen Sygdom på rejsen For akut lægehjælp ring 999 eller 112 Gratis læge og hospitalsbehandling hos læger og hospitaler der er tilknyttet det offentlige system...

Forslag til en tur Polen rundt med tog

Polen rundt med tog På kortet herunder kan du se vores forslag til store oplevelser i Polen. Du kan klikke på de enkelte byer på...

Hotel Krasicki Lidzbark Warminski

Hotel Krasicki Lidzbark Warminski Om hotellet De ydre dele af biskoppens slot i Lidzbark Warmiński er omdannet til et firestjernet Hotel Krasicki hvor man har bevaret...

Hotel Palac Komierowo

Hotel Palac Komierowo Om hotellet Komierowo paladset er et hotel med en rig og lang historie. Families historie går tilbage til begyndelsen af den polske stat...

Sociale medier links

Vi er med på de sociale medier og du er velkommen til at kigge med og deltage i diskussionen på vores rejsesider

Error decoding the Instagram API json

Mest søgte hashtags på vores side:

#travel #cheaptravel #flight #hotels #travelblog #guide #hotelsearch #apartments #cheaphotels #flightsearch

Andre populære hashtags er:

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her