Søgning - indtast sætning eller del af ord

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

#History

Kroatien

#Croatia Rejser til Kroatien Med mange byer, der er beliggende helt perfekt til at give besøgende adgang til de naturlige vidundere og den skønhed, der synes...

Kroatiens historie video

Historie kort fortalt

Udgravninger udført i Kroatien tyder på, at det har været besat siden den palæolitiske alder. Østslavonien, en af ​​de fire historiske regioner i Kroatien, var grundlaget for en kultur, der med tiden ville brede sig til Slovakiet, Slovenien, Østrig, Tyskland, Ungarn og Tjekkiet.

Illyrerne, en indoeuropæisk stamme, migrerede til det nuværende Kroatien omkring 1000 f.Kr. I det 6. århundrede f.Kr. havde de etableret handelsposter langs kysterne, men i det 4. århundrede f.Kr. ankom kelterne og skubbede illyrerne længere mod syd. Romerne kom i 11 f.Kr. og ville fortsætte med at regere området indtil det femte århundrede.

Under romersk styre var Kroatien opdelt i to områder, kystområdet kaldet Dalmatien, og det nordlige område kaldet Pannonia. De gjorde Solin til deres administrative center og gik i gang med at skabe vigtige veje, der hjalp med at forbinde Kroatien med dets naboer. I det tredje århundrede begyndte Romerriget at smuldre, ude af stand til at opretholde et så stort og spredt territorium. Den sidste hersker over et forenet romerrige var Theodosius. Efter hans død blev territoriet opdelt i øst og vest, hvor Kroatien faldt ind i det vestromerske imperium.

I 800 e.Kr. tog Karl den Stores frankiske hær kontrol over Dalmatien, og konverterede derved en stor del af befolkningen til kristendommen. Da Karl den Store døde i 814, forblev Dalmatien under det byzantinske rige, mens Pannonien forblev under frankisk styre. Nogle steder splittede udbredelsen af ​​kristendommen lande, men i Kroatien var det faktisk med til at forene nationen, hvilket gav en nødvendig national identitet, som havde manglet i Dalmatien og Pannonien. I 925 blev Tomislav udnævnt til konge og med hans kroning opstod Kongeriget Kroatien. Tomislavs forfædre ville regere indtil det 11. århundrede, hvor Ungarn trådte ind.

I løbet af 1400-tallet ønskede det osmanniske rige at overhale Balkan. Som et resultat af denne bestræbelse blev Kroatien fast i kampe mellem tyrkerne og ungarerne. Trods disse kampe gjorde Kroatien modstand og sluttede sig til det habsburgske monarki. De blev til sidst en del af det østrig-ungarske imperium.

Sent i det 18. århundrede indgik Napoleon og Østrig en aftale, der så Dalmatien komme under østrigsk styre. Denne ordning varede kun indtil 1805, da Frankrig engagerede sig i et slag med Østrig og Preussisk. Til sidst vandt Frankrig kontrollen over Dalmatiens kyst. Det franske stærkt udviklede Dalmatien bygger nye skoler, veje og hospitaler. På trods af disse fremskridt var franskmændene upopulære på grund af de skatter, der blev pålagt for at betale for den nye infrastruktur. Da Napoleons imperium faldt, blev Dalmatien igen returneret til Østrig.

I 1867 blev det østrig-ungarske dobbeltmonarki oprettet. For Kroatien betød det, at Kroatien og Slavonien kom under den ungarske side, mens Dalmatien stadig var under Østrig. Efter afslutningen af ​​Første Verdenskrig lagde Kroatien sig på linje med serberne og dannede kongeriget af serbere, kroater og slovenere. Urolighederne udspillede sig hurtigt mellem de forskellige grupper, der ville fortsætte ind i verdenskrigen. Partisaner ledet af Josip Broz, eller Tito, kom til at kontrollere store dele af Kroatien i 1943. Kroatien blev en af ​​seks republikker sammen med Makedonien, Serbien, Montenegro, Bosnien-Hercegovina og Slovenien. Tito forhindrede al opposition i republikkerne og skabte en etpartistat.

I det kroatiske forår i 1971 blev der opfordret til større økonomisk autonomi og forfatningsreformer. Indgrebet var intenst, hvilket kun tjente til at sætte scenen for en dybere følt nationalisme og den eventuelle krig, der fulgte efter Titos død. I 1991 erklærede Kroatien sig uafhængigt af Jugoslavien, og serbere, der bor i Krajinas område, proklamerede uafhængighed fra Kroatien. Dette førte til en stor omvæltning og krig var i horisonten.

Borgerkrigen fra 1992-95 var en territorial kamp mellem serbere, kroater og bosniere. En utrolig blodig konflikt, omkring 100.000 mennesker døde, mange af dem civile. Slobodan Milošević, Serbiens præsident, satte sig for at befri det tidligere Jugoslavien for kroater, bosniere og muslimer. NATO greb ind i 1995, og Dayton-fredsaftalen blev underskrevet i december samme år, hvilket reelt afsluttede krigen.

Kroatiens traditionelle grænser blev genoprettet, og de havde succes med overgangen til en selvstændig nation.

Godt at vide

Her kan du finde links til ting de er godt at vide på ferien

Blåt sygesikringskort i Kroatien

Kroatien Sygdom på rejsen For akut lægehjælp ring 112 Ved lægen skal du betale et standardgebyr på 10 kroatiske kuna pr. konsultation Ved hospitalsindlæggelse skal...

Forbud og restriktioner mod E-cigaretter

Flere og flere rygere skifter fra normale cigaretter til e-cigaretter af forskellige årsager. Men husk på at i nogle lande er e-cigaretter forbudt, i...

Hvad spiser man i Kroatien

#Foodie Kroatien Foodie Video Mad i Kroatien Køkkenet i Kroatien er utroligt varieret, fordi det stammer fra to meget forskellige kulturelle baggrunde. På grund af sin lange...
Aktuelle valutakurser der opdateres mange gange dagligt

Kroatien valuta, Kuna

1 Kuna = 100 Lipa. 1, 2, 5, 10, 20, 50 lipa 1, 2, 5 Kuna5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 Kuna   Croatian National Bank...

Sociale medier links

Vi er med på de sociale medier og du er velkommen til at kigge med og deltage i diskussionen på vores rejsesider

Error decoding the Instagram API json

Mest søgte hashtags på vores side:

#travel #cheaptravel #flight #hotels #travelblog #guide #hotelsearch #apartments #cheaphotels #flightsearch

Andre populære hashtags er:

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her