Søgning - indtast sætning eller del af ord

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

#History

Irland

#Ireland Rejser til Irland Irland byder besøgende på bølgende grønne bakker, stendiger, rustik mad og en fortryllende stemning, du aldrig vil se magen til. Du kan selvfølgelig...

Irland Historie Video

Historie kort fortalt

Arkæologiske fund tyder på at mennesker først bosatte øen Irland for cirka 10.000 år siden. I løbet af jernalderen, omkring 300 f.Kr., kom keltere fra det europæiske fastland til øen. Det er fra disse mennesker det meste af irsk tradition, kultur og myter kommer fra.

I løbet af 5 århundrede ankom Saint Patrick og andre kristne missionærer til Irland for at udbrede kristendommen. For at gøre dette kombinerede de dele af den hedenske religion for at tilskynde lokale befolkningen til at konvertere. Et sådant eksempel er det berømte keltiske kors, der kombinerer et kristent kors med solen. Kristendommen spredte sig hurtigt og klostre blev bygget rundt om i landet. Disse klostre blev steder for at lære latin, græsk og kristen teologi. Fra klostre kom manuskripter som den berømte Book of Kells.

Den rigdom som kom fra klostre blev hurtigt kendt på kontinentet, og vikinger fra Skandinavien invaderede Irland i løbet af det 9. århundrede for at tage del i denne velstand. Det var vikingerne, der grundlagde Dublin i 988. Spændingerne mellem vikingerne og lokalbefolkningen kulminerede i slaget ved Clontarf i 1014. Brian Ború ledede irerne, og mens han mistede livet i slaget, havde hans hær succes. Med tiden blandede vikingerne sig med det keltiske folk, og vikingernes indflydelse forsvandt.

Efter at have udnævnt sig selv til overhoved for den engelske kirke i 1534, erklærede kong Henrik VIII sig selv som konge af Irland i 1541. Fra dette tidspunkt til slutningen af ​​det 17. århundrede indledte englænderne en politik, der bragte tusindvis af engelske og skotske protestanter til Irland. Der blev indført straffelove, der tog mange rettigheder væk fra den katolske befolkning. Mange irske katolikker deltog sammen med James II i hans forsøg på at genvinde den britiske trone. James II blev besejret i slaget ved Boyne i 1690, hvilket sikrede, at protestanter bevarede kontrollen i Irland. Det var også med til at skabe en stærk irsk katolsk identitet, som senere skulle blive en vigtig del i irsk nationalisme.

Efter den franske revolution blev en organisation kaldet United Irishmen etableret i 1791 med det mål at forene alle irere uanset religion og få kontrol over landet. Anført af Theobald Wolfe Tone blev et væbnet oprør igangsat i 1798 med opbakning fra franskmændene. På trods af denne hjælp var oprøret mislykket, og en unionslov i 1801 forenede Irland med Storbritannien.

Skønt under britisk styre modtog Irland ingen hjælp fra Storbritannien under den store hungersnød, der begyndte i 1845. Kartofler var en vigtig del af den irske kost, og da en plantesygdom ødelagde afgrøderne tre år i træk led befolkningen hungersnød. Mellem 1845-1851 døde cirka to millioner mennesker eller blev tvunget til at emigrere fra Irland.

En stor del af den irske befolkning ønskede hjemmestyre, men de der boede i nord frygtede at de som protestanter ville være i mindretal. Hjemmestyret blev til sidst vedtaget i 1912, men blev ikke indført i lovgivningen. Påskedag 1916 tog de irske frivillige og den irske borgerhær kontrol over vigtige steder i hele Dublin. Uden for postkontoret erklærede de to ledere, Padraig Pearse og James Connolly en irsk republik uafhængig af Storbritannien. Der udbrød kampe med mange tilskadekomne på begge sider. Kampene sluttede den 30. april da oprørerne overgav sig, og briterne reagerede ved at henrette mange ledere og deltagere.

I december 1921 kom en traktat der delte landet mellem 6 amter i Nordirland og 26 amter i den irske fristat. Sidst i 1960’erne begyndte katolske marcher i nord, hvilket resulterede i voldelige reaktioner fra protestantiske befolkning. Denne periode omfattede mange tragedier på begge sider og fik tilnavnet “The Troubles”. Langfredagsaftalen blev underskrevet i 1998, hvilket signalerede en officiel afslutning på problemerne.

Godt at vide

Her kan du finde links til ting de er godt at vide på ferien

Blåt sygesikringskort i Irland

Irland Sygdom på rejsen For akut lægehjælp ring 999 eller 112 Gratis behandling hos læger der er tilsluttet sundhedssystemet, forhør dig evt inden behandling påbegyndes,...

Hvad spiser man i Irland

#Foodie Irland Foodie Video Mad i Irland Traditionelt kendt for pub- og hyggemad, har de seneste årtier været vidne til et skift i det irske køkken, efterhånden...
FAQ Wiki og fakta om landet

Irland i historiebøgerne

#History Irland Historie Video Historie kort fortalt Arkæologiske fund tyder på at mennesker først bosatte øen Irland for cirka 10.000 år siden. I løbet af jernalderen, omkring...
Aktuelle valutakurser der opdateres mange gange dagligt

Irland valuta, Euro

1, 2, 5, 10, 20, 50 cent 1, 2 euro5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 euro European Central Bank#ireland #euro #currency

Sociale medier links

Vi er med på de sociale medier og du er velkommen til at kigge med og deltage i diskussionen på vores rejsesider

Error decoding the Instagram API json

Mest søgte hashtags på vores side:

#travel #cheaptravel #flight #hotels #travelblog #guide #hotelsearch #apartments #cheaphotels #flightsearch

Andre populære hashtags er:

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her